Zakelijke lening

Zakelijke lening

Home
Leningen
  Soorten leningen
   Doorlopend krediet
   Persoonlijke lening
   Rood staan
   Huurkoop
   Postorderbedrijf
   Leasen
   Klantenkaarten
   Creditcards
   Voorschot effecten
   Belening levensverzekering
   Hypotheken
   Overwaarde krediet
   Lenen met onderpand
   Lenen voor studenten
   Achtergestelde lening
   Mini kredieten
   Zakelijke lening


Home > Leningen > Soorten leningen > Zakelijke lening

Hoe kom ik aan een zakelijke lening?

Steeds meer ondernemers hebben behoefte aan extra tijdelijk kapitaal. Een zakelijke lening kan dan een uitkomst bieden. Een dergelijke lening wordt gebruikt om investeringen te doen met een economische levensduur van meer dan een jaar. Zo kan er bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in machines of een bedrijfswagen. Of in een bedrijfspand, of grond. Maar hoe kom je als ondernemer nu aan zo’n zakelijke lening?

Voor wie is een zakelijke lening?

In principe kan iedereen met een bedrijf een zakelijke lening afsluiten. Bij wie je afsluit, is afhankelijk van je wensen en je situatie. Zo zijn er ook kredietverstrekkers die geen ondernemers accepteren die minder dan een jaar bezig zijn.

Een zakelijke lening is geschikt voor ondernemers die langdurig willen investeren in hun bedrijf. Ze investeren bijvoorbeeld in een nieuw wagenpark, in nieuwe machines, of investeren in de uitbouw van hun bedrijfspand. Als je dit soort wensen hebt, kun je een zakelijke lening afsluiten.

Voorbereiding

Wanneer je op zoek gaat naar een zakelijke lening, is het verstandig je alvast voor te bereiden. Zorg voor een perfect kloppende administratie en zorg ervoor dat je alle cijfers paraat hebt. Welke stappen je moet doorlopen, hangt af van of je leent van een bank of een andere verstrekker. Wanneer je van een bank leent, hangt het proces af van de relatie met de bank. Heb je al meerdere producten bij de bank? Dan gaat het proces vaak sneller.

Bedenk je dat de bank veel geld moet uitlenen en dat dit een grote verantwoordelijkheid is. Daarom wil de bank precies weten met wie hij in zee gaat, waar de lening voor nodig is en hoe het geleende geld terugverdiend en terugbetaald moet worden. Op deze antwoorden moet je dus direct antwoord kunnen geven.

Informatie aanleveren

De bank zal je vragen om documentatie. Om je een beeld te geven van wat voor informatie je moet aanleveren: de verstrekker wil weten hoe je ervoor staat. Dat maak je duidelijk met een winst- en verliesrekening en een balans over de afgelopen twee jaar. Ook moet je een aangifte inkomstenbelasting of een aanslag van het afgelopen jaar overleggen. Daarnaast geef je een prognose over het lopende en het volgende jaar.

Natuurlijk wil de verstrekker ook weten waar je het geld aan uitgeeft. Wanneer je bijvoorbeeld investeert in onroerend goed, wil de leningverstrekker een taxatierapport of een bouwovereenkomst zien. En als je in machines investeert, wil de verstrekker precies weten welk merk, type en specificaties de machine heeft. Logisch, want het geld moet goed besteed worden.

Er kan nog meer informatie noodzakelijk zijn. Ga na bij de uitlenende partij welke documenten noodzakelijk zijn. In ieder geval zal een uittreksel van de Kamer van Koophandel noodzakelijk zijn. Wanneer het om een BV gaat, zijn ook statuten nodig, zoals een orderportefeuille, een voorraad gereed product, een inventarisatie onderhanden werk, een debiteurenoverzicht en een ondernemingsplan.

Je aanvraag onderbouwen

Het is belangrijk dat je aantoont dat je zelf goed inzicht hebt in je bedrijf en in je kredietbehoefte. Zo is het belangrijk dat je ook kijkt of je niet nog een deel zelf kan financieren en of je misschien efficiënter je bedrijf kan inrichten. Bereken zorgvuldig, want het maakt geen goede indruk als je minder krediet aanvraagt dan noodzakelijk.

Je aanvraag moet worden onderbouwd met cijfers: hoeveel eigen vermogen heeft het bedrijf? Welke middelen en bezittingen heeft het bedrijf? Vaak vragen banken om verpanding van bedrijfsactiva.

Wanneer je een overeenkomst hebt getekend, zal de lenende partij regelmatig vragen hoe het precies gaat. De verstrekker heeft dan zicht op veranderingen in risico’s. Daarom is het belangrijk dat je alle cijfers steeds goed bijhoudt.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map