Hypotheken

Hypotheken

Home
Leningen
  Soorten leningen
   Doorlopend krediet
   Persoonlijke lening
   Rood staan
   Huurkoop
   Postorderbedrijf
   Leasen
   Klantenkaarten
   Creditcards
   Voorschot effecten
   Belening levensverzekering
   Hypotheken
   Overwaarde krediet
   Lenen met onderpand
   Lenen voor studenten
   Achtergestelde lening
   Mini kredieten
   Zakelijke lening


Home > Leningen > Soorten leningen > Hypotheken

Hypotheek betekent letterlijk onderpand, als we het over een hypotheek hebben, bedoelen we eigenlijk een hypothecair krediet. Ze zijn de meest bekende manier van lenen, maar tevens de meest speciale.

Onderpand

Als je een hypotheek afsluit, dan leen je geld om daarmee onroerend goed (meestal een woonhuis) te kopen. De hypotheek sluit je, al dan niet via een tussenpersoon of bemiddelaar, af bij een wordt. Maar toch is dit huis ook je onderpand, als je niet langer kan bank. Met het geld koop je het huis, waarvan je ook eigenaar voldoen aan je maandelijkse aflossing heeft de bank het recht het huis te verkopen, waarmee de schuld alsnog is voldaan.


Het verschil met alle andere leningen, waar gebruik wordt gemaakt van een onderpand, is dat je bij een hypotheek eigenaar wordt van het onderpand, terwijl in alle andere gevallen de kredietverstrekker eigenaar wordt van het onderpand.
 
Rente
 
Als je een hypotheek afsluit wordt door de bank naar twee zaken gekeken: de waarde van het huis én je inkomen. Ze dekken zich dus dubbel in, enerzijds wordt gekeken of het huis eventueel voldoende opbrengt als het verkocht moet worden, anderzijds wil de bank ook weten of je voldoende verdient om aan de maandelijkse aflossing te voldoen.

Mede door deze dubbele zekerheid kan de bank de rente laag houden, zeker als je deze vergelijkt met de rente voor de meest gangbare leningen.
 
Fiscaal aftrekbaar
 
Betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, je hebt er dus een behoorlijk voordeel van. Maar let op, er gaan steeds meer stemmen op om het stelsel van hypotheekrenteaftrek te herzien. Nederland is het enige land binnen de EU waar hypotheekrente aftrekbaar is, of dit altijd zo blijft is zeer de vraag.
 
Meer informatie
 
Als je meer informatie wilt hebben over hypotheken, dan verwijzen we je graag naar onze zustersite Vragen over Hypotheken. Daar kun je meer lezen over hypotheekrente, de verschillende hypotheekvormen, hypotheekverstrekkers en alles over rente en de belasting. Ook voor meer informatie over het oversluiten van je hypotheek is hier beschikbaar.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map