Beleggen en de beurs

Beleggen en de beurs

Home
Beleggen
  Aandelen
  Beleggersprofiel
  Obligaties
  Opties
  Deposito's
  Futures
  Vastgoed
  Belasting
  Beleggingsfondsen
  Beurs
   Euronext
   Beurs van Amsterdam
   New York Stock Exchange
   NASDAQ
   Nikkei
   Dow Jones
   Beleggen in het buitenland
   Indices
   Beursgebouw
  Risico’s en kansen
  Economie
  Beurs nieuws

Home > Beleggen > Beurs

De eerste beurzen ontstonden in Italië, om vervolgens over te waaien naar Brugge, dat in de 14e eeuw hét handelscentrum van Europa was. De naam beurs werd ontleend aan de familie van der Buerse die op dit plein twee herbergen uitbaatte. Waarden en herbergen speelden vanouds een aanzienlijke rol in de handel. Kooplieden ontmoetten elkaar in de herbergen en de waard speelde vaak de rol van makelaar.

De eerste effectenbeurs ter wereld was die van Amsterdam, omdat de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) het eerste bedrijf was dat aandelen uit ging geven.
 
Amsterdam
De beurs van Amsterdam was de eerste in haar soort in de wereld. De beurs ontstond toen de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in de 17e en 18e eeuw met verhandelbare aandelen ging werken. Lees hier verder over de beurs van Amsterdam.

New York Stock Exchange
De New York Stock Exchange wordt ook wel Wall Street genoemd, de reden daarvan is dat het gebouw aan deze straat ligt. Lees hier verder over de New York Stock Exchange.

Indices
De verschillende effectenbeurzen hebben allemaal hun eigen index, waarmee een goede afspiegeling kan worden gegeven van het handelsklimaat op deze beurs. De meeste beurzen hebben zelfs meerdere indices. Lees hier verder wat indices zijn.

Nikkei
De Nikkei 225 is de belangrijkste beursindex van de aandelen genoteerd op de Japanse beurs, de Tokyo Stock Exchange. Lees hier verder over de Nikkei

Euronext
Euronext is de eerst pan-Europese beurs. Euronext bestaat uit een aantal gefuseerde beurzen, namelijk: De beurs van Amsterdam, Brussel en Parijs. Lees hier verder over Euronext.

NASDAQ
De NASDAQ, ofwel de National Association of Securities Dealers Automated Quotations, begon haar handel in 1971 en was daarmee de eerste elektronische beurshandel ter wereld. Lees hier het hele stuk over de NASDAQ.

Dow Jones
De Dow Jones Industrial Average index is de aandelenindex die het langst bestaat in de Verenigde Staten. De Dow Jones is tot stand gekomen door de Wall Street Journal en de oprichter van Dow Jones & Company. Lees hier verder over de Dow Jones

Beleggen in het buitenland
Over het algemeen beleggen Nederlanders particulieren op de beurs van Nederland, 'Euronext'. In België beleggen de particulieren meer internationaal op bijvoorbeeld de beurs van Frankrijk en de Verenigde Staten. Wil je meer weten? lees dan de rest over beleggen in het buitenland

Beursgebouw
De Amsterdamse effectenbeurs was altijd vrijwel op dezelfde plek gevestigd. Wil je weten wat er in het verleden gebeurd is en daarmee waar de beurs geeft gezeten, lees dan het hele stuk over het beursgebouw van Amsterdam.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiële links | site map