Beurs van Amsterdam

Beurs van Amsterdam

Home
Beleggen
  Beurs
   Euronext
   Beurs van Amsterdam
   New York Stock Exchange
   NASDAQ
   Nikkei
   Dow Jones
   Beleggen in het buitenland
   Indices
   Beursgebouw


Home > Beleggen > Beurs > Beurs van Amsterdam

De beurs van Amsterdam was de eerste in haar soort in de wereld. De beurs ontstond toen de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, in de 17e en 18e eeuw met verhandelbare aandelen ging werken. De reden hiervoor was dat er behoefte was aan investeringen in dit Nederlandse staatsbedrijf dat een monopolie had op de handel met Azië.

Later werd ook de West-Indische Compagnie opgericht, dit bedrijf hield zich bezig met de handel met de ‘West-Indies’ ofwel de handel tussen West-Afrika en Noord-, Zuid- en Midden Amerika. En ook dit bedrijf had de behoefte aan investeringen.

Er werd niet alleen gehandeld in aandelen, maar ook de eerste opties en futures ontstonden in die jaren, waardoor er steeds meer behoefte kwam aan een zelfregulerend lichaam. In 1851 werd daarom de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel opgericht. Een vereniging waarvan je lid moest zijn wilde je gerechtigd zijn om deel te nemen aan de handel op de beurs.
Heden

In 1978 werd begonnen met het handelen in opties, later werden de effectenbeurs en de optiebeurs van Amsterdam samengevoegd.

De beurs van Amsterdam maakt sinds 2000 deel uit van Euronext.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map