Beleggersprofiel

Beleggersprofiel

Home
Beleggen
  Aandelen
  Beleggersprofiel
  Obligaties
  Opties
  Deposito's
  Futures
  Vastgoed
  Belasting
  Beleggingsfondsen
  Beurs
  Risico’s en kansen
  Economie
  Beurs nieuws

Home > Beleggen > Beleggersprofiel

Beleggen biedt je de mogelijkheid om je vermogen te vergroten. Maar wat is de hoogte van het risico wat je daarmee wilt lopen? Effecteninstellingen zijn verplicht ten behoeve van iedere klant een profiel op te stellen, het zogeheten klantenprofiel of beleggersprofiel. Om aan deze wettelijke verplichting te kunnen voldoen, moet de instelling dus persoonlijke informatie bij haar klanten opvragen. Door dit beleggersprofiel krijg je eenvoudig inzicht wat voor type belegger je bent en wat dus het beste bij je past.

Waar moet de bank/instelling informatie over hebben om een profiel samen te stellen?

Financiële situatie op dit moment:
De bank probeert door de informatie over de financiële situatie inzicht in te krijgen in je beleggingshorizon en financiële positie. De beleggingshorizon geeft aan voor hoe lang je wilt beleggen, bijvoorbeeld 10 jaar of 20 jaar. Hoe langer je beleggingshorizon is, hoe meer je tijd hebt om verliezen van het beleggen op te vangen en weg te werken. De financiële situatie geeft aan of je over voldoende vermogen beschikt om de risico's van beleggen te kunnen dragen. Ben je afhankelijk van dit vermogen dan is het verstandig niet een te hoog risico te nemen.

Wat is je beleggings ervaring en het risico dat je wilt lopen:
Als je in het verleden al ervaring hebt met beleggen dan weet je wat voor risico dit met zich meebrengt. Als je in het verleden nog nooit belegt hebt ben je totaal onervaren en dan ben je misschien niet op de hoogte van de risico's.

Het doel waarom je belegt:
Je kunt verschillende redenen hebben om te beleggen, je wilt bijvoorbeeld een extra vermogen opbouwen, voor je pensioen of gewoon voor het plezier. Het doel waarom je belegt bepaalt of het verstandig is om een groot of klein risico te nemen.

Op basis van de informatie dat de bank nu heeft wordt er een klantenprofiel opgesteld. Dit klantenprofiel wordt opgenomen in je klantendossier. Het klantenprofiel is een verplicht onderdeel van zorgplicht wat de bank of effecteninstelling tegenover de klanten die willen beleggen heeft. Het doel van dit klantenprofiel is dat de bank je zo goed kan begeleiden bij je beleggingsavontuur.

Deze regeling is wettelijk bepaald door de AFM, de Autoriteit Financiële Markten.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiële links | site map