Wel of niet aflossen

Wel of niet aflossen

Home
Hypotheken
  Hypotheek vormen
   Wel of niet aflossen
     Voor- en nadelen van aflossen
     Leeftijdsfactor
   Aflossingsvrije hypotheek
   Krediethypotheek
   Spaarhypotheek
   Beleggingshypotheek
   Spaarbeleggingshypotheek
   Annuïteiten hypotheek
   Lineaire hypotheek
   Traditionele levenshypotheek
   Tweede hypotheek
   Kosten koper

Home > Hypotheken > Hypotheek vormen > Wel of niet aflossen

Aflossen of niet?

Het bedrag dat je terug gaat betalen is de aflossing. Meestal is de lengte van de hypotheek 30 jaar. De aflossing is het bedrag dat je hebt geleend, gedeeld door het aantal termijn waarin je dit maand aflost zijn het dus 12 x 30 = 360 termijnen.

In feite zijn er maar drie hypotheekvormen. Het grote verschil zit ‘m in de wijze van aflossing, want de rente betaal je altijd.

De verschillende hypotheekvormen zijn gebaseerd op het al dan niet aflossen. Een korte uitleg.

Niet verplicht aflossen
Er zijn hypotheken waarbij je in principe niet verplicht hoeft af te lossen. Voorbeelden hiervan zijn de aflossingsvrije hypotheek en de krediethypotheek. Je betaalt alleen rente, de aflossing wordt tot nader order uitgesteld.

Wel aflossen, met gegarandeerde aflossing
In de meeste gevallen los je met dit type hypotheek in vaste maandelijkse termijnen af. Daarbij betaal je maandelijks rente. Voorbeelden hiervan zijn de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek, een spaarhypotheek of een spaarbeleggingshypotheek.

Wel aflossen, zonder gegarandeerde aflossing
Bij deze hypotheekvormen los je aan het eind van de rit in één keer af, er is echter geen volledige garantie aangezien je geld wordt belegd en het resultaat daarvan pas bekend is na afloop van de hypotheekperiode. Voorbeelden zijn de beleggingshypotheek, de beleggingsvariant van de spaarbeleggingshypotheek of een traditionele levenhypotheek.

Aflossen of juist niet? Er kleven voor- en nadelen aan het aflossen op je hypotheek.

Factoren
Of het verstandig is om af te lossen op je hypotheek hangt van een aantal factoren af. Deze factoren zijn bijvoorbeeld je leeftijd, je toekomstverwachtingen, fiscale redenen en het al dan niet aanwezig zijn van eigen vermogen.

Leeftijdsfactor
Lees meer over de leeftijdsfactor welke hypotheekvorm je het best kunt kiezen uitgaande van je leeftijd.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiële links | site map