Kapitaalverzekering

Kapitaalverzekering

Home
Hypotheken
  Hypotheek en belasting
   Fiscale gevolgen
     Kapitaalverzekering
     Hypotheekrente aftrek
     Bijleenregeling
     Eigenwoningregeling
     WOZ waarde
     Eigenwoningforfait
     Aftrekbare kosten

Home > Hypotheken > Hypotheek en belasting > Fiscale gevolgen > Kapitaalverzekering

Kapitaalverzekering eigen woning

Als je een levens- of een beleggings-verzekering afsluit, heb je de mogelijkheid om een belastingvrij kapitaal op te bouwen. De verzekering dient dan te worden aangewezen als ’Kapitaalverzekering Eigen Woning’ in de fiscale box 1. Je verzekering moet daarvoor voldoen aan een aantal regels.

De belangrijkste zijn:
Je levensverzekering dient verplicht te worden gebruikt voor de aflossing van de hypotheek van je eigen woning.
Je mag de premiebetaling gedurende de looptijd niet onderbreken.
Je mag in een verzekeringsjaar nooit meer betalen dan tienmaal de totale inleg in een ander verzekeringsjaar.
Stel, je betaalt in het eerste jaar € 1.000. In de jaren hierna mag je dan in een jaar nooit meer betalen dan € 10.000; de verzekeringsduur van je verzekering is minimaal vijftien en maximaal dertig jaar.

Voldoet je verzekering niet aan deze voorwaarden, dan wordt de waarde jaarlijks belast in de fiscale box 3. In box 3 betaalt je vermogens-rendementsheffing over je opgebouwde kapitaal. De overheid gaat er hierbij van uit dat je jaarlijks minimaal 4% rendement ontvangt op je kapitaal. Je betaalt over dit rendement 30% belasting. Uiteindelijk komt dit neer op zo’n 1,2% belasting over het opgebouwde kapitaal.

Tot een bedrag van € 20.315 per persoon betaal je in box 3 overigens geen belasting. Bij de vaststelling van het kapitaal wordt rekening gehouden met eventuele schulden. Een beleggings-rekening is geen verzekering en valt dus automatisch in deze categorie. Er kunnen in box 3 meerdere vrijstellingen gelden. Vraag hiernaar bij je hypotheek-/verzekeringsadviseur.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map