Hypotheekrente aftrek

Hypotheekrente aftrek

Home
Hypotheken
  Hypotheek en belasting
   Fiscale gevolgen
     Kapitaalverzekering
     Hypotheekrente aftrek
     Bijleenregeling
     Eigenwoningregeling
     WOZ waarde
     Eigenwoningforfait
     Aftrekbare kosten

Home > Hypotheken > Hypotheek en belasting > Fiscale gevolgen > Hypotheekrente aftrek
Renteaftrek hypotheek alleen voor eigen huis
De renteaftrek van de hypotheek is enkele jaren geleden beperkt tot de rente die je betaalt voor aanschaf of verbetering van je eigen huis. Ofwel: als je een hypotheek sluit voor de aanschaf van je huis of voor herfinanciering van je bestaande hypotheek, dan is er niets aan de hand.

Ook kan je rustig je hypotheek aanspreken om je huis te verbouwen, te onderhouden of te verbeteren (bijvoorbeeld voor een dakkapel, keuken of badkamer).

Mocht je echter je hypothecaire lening gebruiken voor andere doeleinden (de aanschaf van een auto of aankoop van een vakantiehuisje) dan is de rente over het deel van de lening dat daarmee te maken heeft, niet meer aftrekbaar.

Renteaftrek maximaal dertig jaar mogelijk
De renteaftrek van je hypotheek is beperkt tot dertig jaar. Deze periode is gebonden aan de geleende bedragen, niet aan de hypotheek als geheel.

Een voorbeeld maakt duidelijk wat dit betekent.
Stel, je leent € 200.000 voor een huis. Na twintig jaar verhuis je naar een nieuwe huis en daarvoor heb je een hypotheek nodig van € 300.000. Voor de eerste € 200.000 is de renteaftrek dan beperkt tot tien jaar (immers, over dit deel heeft je al twintig jaar renteaftrek genoten). De extra € 100.000 ziet men als een nieuwe hypotheek - en daarvoor geldt dan weer een nieuwe termijn van dertig jaar.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map