Lijfrente

Lijfrente

Home
Pensioenen
  Pensioen regelingen
   Middelloonregeling
   Eindloonregeling
   Lijfrente
   Levensloopregeling
   Spaarloon
   Koopsom
   Aandelenportefeuille
   Gematigd eindloonstelsel
   Beschikbarepremieregeling


Home > Pensioenen > Pensioen regelingen > Lijfrente

Lijfrentepolis

Een lijfrentepolis als aanvulling op je pensioen dien je uiteraard zelf af te sluiten. Je maakt jaarlijks (of in een keer) een bedrag over voor een verzekering waarmee op je pensioendatum een lijfrentepolis aangekocht wordt.

Deze lijfrentepolis keert periodiek een vergoeding uit die je kuntlijfrente gebruiken als aanvullend pensioen. Aangezien de Nederlandse overheid er voor wil zorgen dat alle Nederlanders een goed pensioen hebben, biedt de overheid fiscale voordelen bij het repareren van dit pensioentekort. De premies die je stort bij het opbouwen van de polis zijn namelijk fiscaal aftrekbaar (zolang er een pensioentekort is).

Er wordt pas belasting geheven over de uit de lijfrente afkomstigde periodieke bedragen. Omdat voor de meeste mensen na pensionering een lager belastingtarief geldt, levert dit in veel situaties (niet altijd) een fiscaal voordeel op.

Er zijn op dit moment 3 (pensioen gerelateerde) lijfrente vormen.
Overbruggingslijfrente, Tijdelijke oudedagslijfrente en Oudedagslijfrente.

 

Overbruggingslijfrente

Dit is een van de lijfrente-varianten die je kunt aankopen als je lijfrentekapitaal vrijkomt. De overbruggingslijfrente is de geschikteoverbrugging uitkeringen van de overbruggingslijfrente in laten gaan op het vorm van lijfrente om eerder te stoppen met werken. Je kunt de moment dat je met pensioen gaat, maar uiterlijk op je 65ste verjaardag.

De maximale hoogte van de uitkeringen tijdens de overbruggingperiode bedraagt 63.288 Euro per jaar.

Tijdelijke oudedagslijfrente

Als je lijfrente wordt uitgekeerd dan kom je voor een aantal keuzestijdelijk te staan, een ervan is of je kiest voor een tijdelijke of levenslange uitkering. Als je kiest voor een tijdelijke lijfrenteuitkering dan is de ingangsdatum uiterlijk de dag waarop je 65 jaar wordt. Ga je eerder met pensioen dan wordt die pensioendatum de ingangsdatum. De looptijd van deze tijdelijke lijfrente is minimaal vijf jaar.
 

Oudedagslijfrente

Als je lijfrente tot uitkering komt dan kom je voor een aantal keuzes te staan. Een ervan is of je kiest voor een tijdelijke of levenslange uitkering.

Als je kiest voor een levenslange oudedagslijfrente, dan kun je hier  je pensioen mee aanvullen. De levenslange uitkering mag op iedere datum die je kiest laten ingaan, als deze datum maar voor je 70ste verjaardag ligt. De hoogte van de uitkeringen ligt niet vast en kun je zelf bepalen. De uitkeringen stoppen bij overlijden. Maar je kunt als je dat wilt regelen dat je lijfrente overgaat op je partner of nabestaanden. Hierdoor worden de uitkeringen natuurlijk lager.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map