Rente en leningen

Rente en leningen

Home
Leningen
  Soorten leningen
  Schuldregeling
  Lening oversluiten
  Lening verstrekkers
  Rente en leningen
  Branche verenigingen
  Tips en advies
  Begrippen: A - H
  Begrippen: I - Z
  Creditcard als lening


Home > Leningen > Rente en leningen

Rente (of interest) is een vergoeding die je krijgt voor het uitlenen van geld. Als je geld leent van bijvoorbeeld een bank, dan betaal je middels de rente een vergoeding aan de bank voor het uitlenen van het geld.

Als je daarentegen geld in bewaring geeft aan een bank, dan ontvang je rente over dat geld. Het rentepercentage is echter altijd lager. Op een betaalrekening ontvang je meestal helemaal geen rente, maar op een spaarrekening wel. Als je kiest voor een spaarrekening waar je geld niet direct van af kan halen, dan geeft de bank vaak een hogere rente. Dit doen ze omdat ze dit geld aan derden kunnen uitlenen, zonder dat jij je geld direct op kan eisen.

Effectieve en nominale rente

De nominale rente is het tarief wat je kunt zien in de rentelijsten van de kredietverstrekkers. Het nominale rentetarief bepaald welk bedrag er van je rekening wordt afgeschreven. In dit tarief wordt geen rekening gehouden met een aantal kosten die in rekening worden gebracht, je kan hier denken aan aansluitkosten en verzekeringen. Over deze kosten moet je ook rente betalen. Ook wordt er bij een kredietverstrekker vanuit gegaan dat je je rente jaarlijks achteraf betaalt, terwijl dit in de praktijk maandelijks wordt gedaan. Doordat je de renten maandelijks betaalt, loop je over deze bedragen rente inkomsten mis.

Als er wel rekening wordt gehouden met deze misgelopen inkomsten en de kosten die ook in rekening worden gebracht, krijg je een tarief wat hoger is dan het nominale tarief. Dit tarief is dan de effectieve rente. In principe kan je dus zeggen dat de nominale rente het tarief is wat je bij aanbiedingen ziet en dat de effectieve rente het rendement is dat de kredietverstrekker daadwerkelijk behaald op je lening.

Het verschil tussen deze twee tarieven is meestal heel klein, gemiddeld ong. 0,15%. Nu zijn de kredietverstrekkers verplicht om in hun offertes deze bij hun rente-vermeldingen te zetten.

Belasting

Sinds enkele jaren is het niet meer mogelijk om betaalde rente als aftrekpost te gebruiken in je belastingaangifte.
 
Fiscaal aftrekbaar
De enige uitzondering hierop is de rente die betaald is voor de hypothecaire lening van je eigen (= eerste) woning die je hoofdverblijf is. Daarnaast mag je rente over een lening die gebruikt is voor onderhoud of verbetering van je eigen woning aftrekken.

Bepaalde kosten die je maakt voor het afsluiten van een tweede hypotheek zijn overigens óók fiscaal aftrekbaar, notariskosten en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte, taxatiekosten en de afsluitprovisie.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map