Aankooplening
Een aankooplening is een krediet waarmee je de aankoop van bijvoorbeeld een consumptiegoed kunt
Bekostigen. De term is wat verwarrend, aangezien je in principe voor iedere aankoop een lening af kan sluiten.
Aflossen
Bij iedere vorm van lening die je afsluit zul je op maandelijkse termijn moeten aflossen om zo je lening terug te betalen.
Naast de aflossing betaal je ook op maandelijkse termijn rente.
Bank van lening
Een bank van lening leent je geld uit, waarbij je luxeartikelen (meestal sieraden) als onderpand hebt achtergelaten. Op het moment dat je het bedrag weer hebt, kun je je eigendommen weer terugkopen tegen een geringe rente.
De bank van lening kan na een vooraf afgesproken termijn je artikelen verkopen.
Belening
Als je een lening aangaat en daar een onderpand voor afgeeft, is er sprake van een belening. Je kunt waardevolle spullen, maar ook bijvoorbeeld effecten of je huis belenen.
Belening levensverzekering
In bepaalde gevallen kun je de polis van je levensverzekering als onderpand laten gelden voor een lening. Dit kan alleen als in de voorwaarden van de levensverzekering staat dat de polis te belenen is.
BKR
De stichting Bureau Krediet Registratie uit Tiel werd in 1965 opgericht om het Centraal Krediet Informatiesysteem te verzorgen. Het doel van het BKR is tweeledig, enerzijds zorgen ze dat consumenten niet teveel leningen afsluiten, anderzijds beperken ze de financiële risico's voor kredietverleners.
Boetevrij aflossen
Bij een aantal leningen is het mogelijk om extra af te lossen, zonder dat je daar boete voor moet betalen. In dat geval spreken we dus over boetevrij aflossen.
Consumptief krediet
Consumptief krediet is geld dat je leent voor consumptiegoederen of diensten. In tegenstelling tot een hypothecair krediet is de rente die je hiervoor afdraagt niet aftrekbaar van de belasting.
Creditcards
Creditcards zijn ook een soort lening. Er zijn twee soorten creditcards, de ene soort geven je het gemak van betalen in binnen- en buitenland. Deze betalingen worden aan het eind van de maand van je rekening afgeschreven. De andere soort biedt de mogelijkheid om je schulden gespreid af te lossen.
Beide soorten vragen wél een jaarlijkse vergoeding.
Doorlopend krediet
Deze leningsvorm biedt het gemak dat je tot een bepaalde limiet onbeperkt geld ‘op kan nemen’, de rente is meestal lager dan bij een persoonlijke lening. Het nadeel is dat je van tevoren niet precies weet waar je financieel aan toe bent, de duur van de aflossingen kan veranderen als de rente wijzigt.
Effectieve rente
Effectieve rente is de contante waarde van de rente die betaald wordt over een geleend bedrag. Doordat de afgesproken jaarrente meestal in maandelijkse termijnen voldaan moet worden ligt de effectieve rente hoger. Vooral het aantal betalingsmomenten is van invloed op de effectieve rente.
Door de berekening van effectieve rente is het mogelijk verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Te meer doordat de ene bank meer en andere kosten in rekening brengt.
Financiële bijsluiter
De financiële bijsluiter is een door de Autoriteit Financiële Markten in het leven geroepen document dat consumenten die geïnteresseerd zijn in een financieel product duidelijkheid geven wat ze daarmee in huis halen.
Het gaat hier vooral om ingewikkelde constructies, bij een doorlopend krediet is een financiële bijsluiter bijvoorbeeld níet verplicht.
Geldwaardering
Geldwaardering is de naam van een website die door de AFM in het leven is geroepen. Op de site kun je stemmen op je favoriete kredietinstelling en ervaringen van anderen lezen.
Huurkoop
Bij huurkoop schaf je een duurzaam consumptiegoed aan dat in bezit blijft van de verkoper. Pas als je alle maandelijkse termijnen betaald hebt, ben je eigenaar. In bepaalde gevallen betaal je naast de aflossing óók rente.
Hypothecair krediet
Een hypothecair krediet is eigenlijk de volledige term voor de in de volksmond gebruikte ‘hypotheek’, dat letterlijk ‘onderpand’ betekent. Een lening dus, waarmee je een onderpand afgeeft. In dit geval is dat een huis.
Hypothecaire zekerheid
De term hypothecaire zekerheid houdt in dat je een lening aangaat en daarvoor je eigen woning als onderpand gebruikt. Deze zal opnieuw getaxeerd moeten worden, waarna je uit de zogenaamde overwaarde een lening aan kunt gaan.
Hypotheek krediet
Met een hypotheek krediet gebruik je de eventuele overwaarde van je huis om te kunnen lenen met hypothecaire zekerheid.