Zorgverzekering, veel gestelde vragen

Zorgverzekering, veel gestelde vragen

Home
Verzekeringen
  Zorgverzekering
   Basisverzekering
   Aanvullende verzekering
   Keuzemogelijkheden
   Premie en bijdragen
   Eigen risico
   FinanciĆ«le gevolgen
   Zorgverzekeraars
   Veel gestelde vragen
   Zorgverzekering links

Home > Verzekeringen > Zorgverzekering > Veel gestelde vragen

Voor wie geldt de zorgverzekering?

Iedereen die rechtmatig in Nederland woont of in Nederland werkt en daardoor in Nederland loonbelasting betaalt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.  Er zijn maar enkele uitzonderingen: militairen in actieve dienst en mensen die principiële bezwaren hebben tegen verzekeringen (gemoedsbezwaarden).
 
Waar kan ik een zorgverzekering afsluiten?
     
Je kunt een zorgverzekering afsluiten bij alle Nederlandse zorgverzekeraars of bij een assurantietussenpersoon.

Heeft elke verzekering dezelfde vaste (nominale) premie?

Nee, niet elke verzekering heeft dezelfde vaste (nominale) premie. Er zijn vier factoren die de hoogte van de premie beïnvloeden.
1) De keuze van verzekeraar. Omdat er tussen verzekeraars verschillen zijn in kwaliteit, service en premie kan het de moeite lonen verzekeraars te vergelijken.

2) De keuze van verzekering. Je kunt kiezen tussen een naturaverzekering zoals het ziekenfonds die hanteert. Je kunt ook kiezen voor een restitutieverzekering zoals de meeste particuliere verzekeraars die hanteren. In het algemeen zal de premie van een naturaverzekering iets lager zijn.

3) De keuze van eigen risico. Je kunt kiezen voor geen eigen risico of een eigen risico tussen 100 en 500 euro. Afhankelijk van het eigen risico krijg je een korting op de nominale premie; hoe hoog die korting is, bepaalt de verzekeraar.

4) Collectief contract. Het kan zijn dat het bedrijf of organisatie een collectief contract met een zorgverzekeraar afsluit. De premie van een collectief contract kan tot 10% lager zijn dan die van eenzelfde individuele zorgverzekering.  

Geldt het verbod op verschillen in premie ook voor aanvullende verzekeringen?     
 
Nee, aanvullende verzekeringen vallen niet onder de voorwaarden van de zorgverzekering. Dit betekent dat acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet gelden voor de aanvullende verzekering.


Zijn er mogelijkheden om een lagere premie te krijgen?     
   
Ja, niet elke verzekering heeft dezelfde vaste (nominale) premie. Er zijn vier manieren waarmee je zelf de hoogte van de premie kunt beïnvloeden. Dit zijn:

De keuze van verzekeraar. Omdat er tussen verzekeraars verschillen zijn in kwaliteit, service en premie kan het de moeite lonen verzekeraars te vergelijken.

De keuze van verzekering. Je kunt kiezen tussen een naturaverzekering zoals het ziekenfonds die hanteert.

Je kunt ook kiezen voor een restitutieverzekering zoals de meeste particuliere verzekeraars die hanteren. In het algemeen zal de premie van een naturaverzekering iets lager zijn.

Kan het eigen risicobedrag ook zelf gekozen worden?

Je kunt kiezen voor geen eigen risico of een eigen risico tussen 100 en 500 euro. Afhankelijk van het eigen risico krijg je een korting op de nominale premie; hoe hoog die korting is, bepaalt de verzekeraar.
Collectief contract. Het kan zijn dat het bedrijf of organisatie een collectief contract met een zorgverzekeraar afsluit. De premie van een collectief contract kan tot 10% lager zijn dan die van eenzelfde individuele zorgverzekering.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map