Zorgverzekering, keuzemogelijkheden

Zorgverzekering, keuzemogelijkheden

Home
Verzekeringen
  Zorgverzekering
   Basisverzekering
   Aanvullende verzekering
   Keuzemogelijkheden
   Premie en bijdragen
   Eigen risico
   FinanciĆ«le gevolgen
   Zorgverzekeraars
   Veel gestelde vragen
   Zorgverzekering links

Home > Verzekeringen > Zorgverzekering > Keuzemogelijkheden
Er is een basispakket, maar de uitvoering daarvan kan verschillen. Daardoor ontstaan er verschillende vormen van de zorgverzekering.

Verzekeraar
Je kunt zelf je verzekeraar kiezen. Of je nu weinig of veel verdient, veel zorg nodig hebt of weinig, of je nu jong bent of oud. Je kunt eenmaal per jaar van verzekeraar wisselen. Omdat er tussen verzekeraars verschillen zijn in kwaliteit, service en premie, kan dat de moeite lonen.

Aanvullend verzekeren
Het blijft ook na 1 januari 2006 mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor zorg die niet in het basispakket zit.

Eigen risico
Zorgverzekeraars kunnen je een aanbod doen voor een eigen risico. Je kunt zelf beslissen om daar wel of geen gebruik van te maken.
Afhankelijk van het aanbod van de zorgverzekeraar kun je kiezen voor geen eigen risico of een eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Met een eigen risico moet je de eerste 100 tot 500 euro van de zorgkosten zelf betalen. Daar staat tegenover dat je minder premie betaalt.  

Twee soorten pollisen
Je kunt kiezen tussen twee hoofdvormen of een mix daarvan.

Naturapolis
Deze polis komt overeen met de werking van het huidige ziekenfonds. Je zorgverzekeraar sluit voor zijn verzekerden voldoende contracten met zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen) om je de verzekerde zorg te leveren. De zorgverzekeraar betaalt de rekening rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Je kunt naar alle zorgaanbieders gaan waarmee de zorgverzekeraar voor deze polisvorm een contract heeft gesloten. Wil je toch naar een zorgaanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft gesloten, dan krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed.

Restitutiepolis
Deze polis komt overeen met de werking van de meeste huidige particuliere verzekeringen. Hierbij kun je zelf je zorgaanbieder kiezen, maar moet je in principe de rekening van je zorgaanbieder eerst zelf betalen voordat je de kosten door de zorgverzekeraar vergoed krijgt. De zorgverzekeraar en de zorgaanbieder kunnen wel afspreken dat de zorgverzekeraar de rekening betaalt.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map