Offerterente

Offerterente

Home
Hypotheken
  Hypotheek en rente
   Renteduur
   Nominale en effectieve rente
   Offerterente
   Rentevast periode
   Bouwrente
   Hypotheekrente

Home > Hypotheken > Hypotheek en rente > Offerterente

Dagrente, vaste rente of dalrente

Op het moment dat een bank een hypotheekofferte uitbrengt doen ze een aanbieding gebaseerd op de rente op dat moment. Tegen de tijd dat de hypotheekakte passeert ben je meestal zo’n drie maanden verder, waardoor de rente op het moment van passeren op een ander niveau kan staan. Dit verschil kan worden doorberekend in de hypotheekofferte. Daar zijn verschillende systemen voor:

Dagrente
Op de dag van het passeren hypotheekakte wordt in dit geval gekeken of de rente van vergelijkbare leningen lager ligt dan de rente die is aangeboden in de hypotheekofferte. Als die rente inderdaad lager ligt, wordt deze doorgevoerd, anders blijft de aangeboden rente in de offerte van kracht. Bij het dagrentesysteem heb je dus kans op een lagere hypotheekrente.

Vaste rente
De naam zegt het al, de rente staat vast. What you see is what you get dus, de rente in de offerte blijft ongeacht fluctuaties van kracht. Op zich een zeker gevoel, maar in het geval van een rentedaling wel ongunstig. Het voordeel is dat er dankzij het ontbreken van extra clausules vaak een lagere rente wordt aangeboden door de bank.

Dalrente
Op het moment dat de hypotheekakte passeert wordt gekeken wat de laagste rente was in de periode tussen het uitbrengen van de offerte en van het passeren. Deze laagste rente wordt vervolgens doorgevoerd in de definitieve hypotheekovereenkomst. De dalrente offerte heeft daarom meestal het hoogste percentage, maar je kunt optimaal profiteren in het geval van een dalende rente en je zit nooit met een achteraf vervelend gevoel als de rente net gestegen is.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map