Bouwrente

Bouwrente

Home
Hypotheken
  Hypotheek en rente
   Renteduur
   Nominale en effectieve rente
   Offerterente
   Rentevast periode
   Bouwrente
   Hypotheekrente

Home > Hypotheken > Hypotheek en rente > Bouwrente
Als je een nieuwbouwwoning wilt kopen, dan krijg je te maken met begrippen als projectrente, bouwrente en depotrente. In dit artikel leggen we uit wat dat is.

Projectrente
Deze aantrekkelijke rentevorm wordt meestal aangeboden als je een huis gaat kopen dat onderdeel is van een nieuwbouwproject. De rente is aantrekkelijk vanwege het lage percentage, probleem is echter dat deze projectrente meestal voor een korte periode (een jaar) geldt. Mocht die periode overschreden worden, dan ga je meestal de huidige marktrente betalen.

Het is verstandiger om een iets hogere ‘vaste’ rente te kiezen, die voor langere tijd geldig is. Daarnaast moet je goed opletten wat de andere adders onder het gras kunnen zijn. Denk hierbij aan hogere aflossing en slechte voorwaarden. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Depot- en bouwrente
In de meeste gevallen koop je een nieuwbouwhuis op het moment dat de bouw nog niet gestart is. Je koopt zo’n woning ‘op tekening’. Het is helaas niet zo dat de hypotheek pas ingaat op het moment dat de bouw is afgerond. Bij de koop gaat je volledige hypotheek al in en je eerste aflossingen worden gebruikt om de grond te betalen, waarna de bank in een aantal termijnen de bouwer betaalt.

Over de volledige hypotheek betaal je ‘normale’ hypotheekrente, maar over het gedeelte dat de bank nog niet heeft overgemaakt aan de bouwer ontvang je ‘depotrente’. Deze depotrente is gelijk aan de hypotheekrente.

De hypotheekrente die je tijdens de bouw betaalt noemen we bouwrente.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map