Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Home
Hypotheken
  Hypotheek advies
  Hypotheek vormen
  Hypotheek verstrekkers
  Hypotheek en belasting
  Hypotheek en rente
  Hypotheek na de koop
  Hypotheek oversluiten
   Voordelen
   Nadelen

Home > Hypotheken > Hypotheek oversluiten

Oversluiten

Als de rente laag staat kan het een optie zijn om je hypotheek over te sluiten, waardoor je maandlasten aanmerkelijk lager kunnen uitvallen. In dit gedeelte lees je alles over de beginselen van het oversluiten, de voordelen, de nadelen en de eventuele gevolgen.

Wat is oversluiten?

Je beëindigt je huidige hypotheek en sluit een nieuwe financiering af. Dat kan inhouden dat je kiest voor een hypotheek met een lagere rente, een andere hypotheekvorm, of dat je kiest voor een andere hypotheekverstrekker. Uiteraard is een combinatie van deze factoren ook mogelijk.

Als je in een (langdurige) rentevast periode zit dan kan het gunstig zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit houdt in dat je een nieuwe rentevastperiode aangaat, waarbij je boeterente betaalt over de periode die je in je huidige hypotheek overhoudt.

Mocht je de nieuwe hypotheek bij een andere verstrekker willen onderbrengen, dan krijg je ook nog te maken met taxatiekosten, notariskosten en hoogstwaarschijnlijk een afsluitprovisie.

Het beste moment om je hypotheek over te sluiten is aan het begin van een langdurige rentestijging. Hoewel het lastig is om de rentestand op de langere termijn te voorspellen, kun je de stand van de economie als leidraad gebruiken. Gaat de economie beter, dan zal de rente meestal ook stijgen. Heeft de economie het zwaar dan zal de rente laag staan. Enerzijds door interventie van de Europese Centrale Bank, anderzijds omdat de banken graag hypotheken willen verstrekken en de rente dus in de ‘aanbieding’ doen.

Voor en nadelen

Wat de voordelen zijn van het oversluiten van een hypotheek, kan je lezen onder Voordelen

Wat de nadelen zijn van het oversluiten van een hypotheek, kan je lezen onder Nadelen
 © magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map