Hypotheek na de koop

Hypotheek na de koop

Home
Hypotheken
  Hypotheek advies
  Hypotheek vormen
  Hypotheek verstrekkers
  Hypotheek en belasting
  Hypotheek en rente
  Hypotheek na de koop
  Hypotheek oversluiten

Home > Hypotheken > Hypotheek na de koop

Hypotheek na de koop

Nadat je een hypotheek hebt afgesloten zit je hier vaak dertig jaar aan vast. In die dertig jaar kan er een hoop veranderen in je persoonlijke situatie, daarnaast zul je misschien een verbouwing overwegen en tenslotte kan het gebeuren dat je een verlengingsvoorstel ontvangt van je hypotheekverstrekker, omdat de rentevast periode bijna verstreken is.
In al deze gevallen zul je een weloverwogen keuze moeten maken, waardoor je je echter niet in de vingers snijdt.

Persoonlijke veranderingen
Niets is zo veranderlijk als een mens, zeker in een langere periode van pakweg dertig jaar. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je gaat trouwen, kinderen krijgt, een wereldreis wilt maken, gaat verbouwen of gaat scheiden. We laten hier in het kort enkele gevallen zien:
 
Trouwen
In dit geval kun je er voor kiezen om een groter huis te gaan zoeken. Let op dat je de overwaarde van je huidige huis helemaal in je nieuwe huis moet stoppen. Daarnaast is het een optie om de hypotheek op beider namen te laten zetten. In dit geval zul je je hypotheek moeten oversluiten.

Wereldreis
Stel je wilt er een jaar tussenuit en bent van plan je huis voor die periode onder te huren. Let op dat je in dit geval vaak toestemming nodig hebt van je hypotheekverstrekker, aangezien deze je huis niet kan verkopen als er huurders inzitten die zich beroepen op huurbescherming. Vaak kun je dit ondervangen door de onderhuur via een gespecialiseerd bureau te laten lopen, zij zorgen voor een juridische onderbouwing.

Verbouwen
Het verbouwen zorgt niet alleen voor meer comfort en/of ruimte, het is ook een investering in je eigen huis die de uiteindelijke overwaarde gunstig kan beinvloeden. De financiële middelen om een verbouwing te bekostigen kun je eenvoudig lenen door een zogenaamde tweede hypotheek af te sluiten, of je huidige hypotheek op te hogen.

In sommige gevallen is al voorzien in een toekomstige verbouwing en is er hiervoor een bedrag, een zogenaamd bouwdepot, beschikbaar bij je hypotheekverstrekker.

Ook als je beschikt over eigen geld is het verstandig hiervoor toch een hypotheek te gebruiken, want alleen een investering aan je eigen huis is aftrekbaar. Het beschikbare geld kun je beter gebruiken voor een ander consumptieve uitgaven, aangezien de rente die je hier eventueel voor betaald niet aftrekbaar is.

Scheiding
Een scheiding komt in de beste huwelijken voor, allemaal heel vervelend zeker als je niet direct actie onderneemt in het geval van een hypotheek. De hypotheekrente is immers alleen aftrekbaar voor de eigenaar/bewoner van het huis. Dus als je het huis samen aanhoudt, terwijl één van de twee partners er niet meer woont, dan heeft diegene maximaal 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.

Het is dus zaak om direct in actie te komen en het huis óf te verkopen, óf te zorgen dat de ene partner de andere ‘uitkoopt’.



© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map