Stappenplan hypotheek

Stappenplan hypotheek

Home
Hypotheken
  Hypotheek advies
   Hypotheekofferte aanvragen
   Financieel adviseur
   Hypotheek bemiddelaar
   Onafhankelijk advies
   Stappenplan hypotheek
   Benodigde documenten
   Energie label

Home > Hypotheken > Hypotheek advies > Stappenplan hypotheek
Als je op zoek bent naar een koophuis, ben je ook op zoek naar een passende hypotheek. Bij een hypotheek komen veel dingen kijken, als je in het verleden al een hypotheek hebt afgesloten heb je hier al enig idee van. Om je te helpen bij de hypotheek hebben we een stappenplan opgesteld om het makkelijker te maken. Het stappenplan is opgedeeld in woonwensen, financiële mogelijkheden, huis zoeken, bod uitbrengen, koopcontract, afsluiten hypotheek, overdracht en verhuizen..

Het bepalen van je woonwensen
Als je een huis wilt gaan kopen, moet je als eerste nagaan waar je wilt wonen. Wil je bijvoorbeeld dicht bij je werk wonen of juist dicht bij de school van de kinderen. Ook moet je kijken naar het soort huis waar je in wilt gaan wonen, wil je in een flat of in een rijtjeshuis wonen, in een vrijstaand huis of wil je een groot stuk grond rondom je huis. Ook de drukte van de buurt kan meewegen in je beslissing. Als je een idee hebt wat je woonwensen zijn kan je door naar de volgende stap.

Wat zijn je financiële mogelijkheden
Voor het kopen van een huis moet je een hypotheek afsluiten. Met een hypotheek kan je je huis financieren. Naast de financiering van je huis kan je een hypotheek ook gebruiken om je huis te verbouwen en andere bijkomende kosten te dekken. Voordat je specifiek kan gaan zoeken naar een bepaald huis moet je dus eerst gaan kijken hoeveel geld je kan lenen, zodat je weet in welke prijsklasse je een huis kunt gaan zoeken. De hoogte van de lening kan op verschillende manieren worden berekent.

Hoeveel kan je maximaal lenen?
De bank bepaald aan de hand van de zogenaamde woonquote wat het maximale bedrag is. De woonquote is het percentage van het bruto inkomen dat maximaal aan woonlasten mag worden besteed, dit percentage zit ongeveer tussen de 26% en 39%. hoe hoger je inkomen hoe hoger het percentage.
Er zijn verschillende dingen die de maximale hypotheek bepalen, namelijk:

  • wat is je inkomen

  • Hoeveel eigen geld breng je in

  • Zijn er financiële verplichtingen

  • wat is de waarde van het huis wat je wilt kopen

  • wat voor een hypotheekvorm wil je hebben

  • wat is de rentestand

Verder moet je bij jezelf nagaan hoeveel je maximaal wilt lenen, hiervoor is het verstandig dat je nagaat hoeveel je overhoud van je inkomsten, nadat je alle andere uitgaven hiervan af hebt gehaald. Je moet hierbij rekening houden met uitgaven op korte en lange termijn, ook heeft een groter huis het gevolg dat je meer energiekosten hebt, ook een huis in een andere gemeente kan meer kosten met zich meebrengen door de gemeentelijke heffingen. Verder moet je kijken naar de kosten van de verzekering en eenmalige kosten(notaris, overdrachts-belasting en inschrijving van de akte in het kadaster) voor de aanschaf van een huis, ook de afsluitprovisie, taxatiekosten en de kosten van de hypotheekakte moet hierbij opgeteld worden.

Het daadwerkelijk zoeken naar een huis
Als je er uit bent wat je woonwensen zijn, en je weet wat het budget is, kan je gericht gaan zoeken naar een huis. Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar een passende woning. Je kunt gaan kijken in kranten, bij de makelaar, op het internet en gewoon bij borden in tuinen waar te koop op staat.

Als je denkt een geschikte woning gevonden te hebben, kan je een afspraak maken bij de verkoper van dat huis of de makelaar die het huis verkoopt om het huis te bezichtigen. Bij de bezichtiging van het huis moet je letten op de gebreken die het huis heeft, waarom het huis te koop is en hoe lang deze te koop staat, hoe lang het huis deze eigenaar heeft en hoe oud het huis is en eventuele verbouwingen. Als je dan echt verlieft bent op een huis kan je naar de volgende stap, een bod uitbrengen en onderhandelen.

Het uitbrengen van het bod en onderhandelen over de prijs
De verkoper van het huis heeft een bepaalde vraagprijs, over deze vraagprijs kan onderhandeld worden, waardoor de prijs kan zakken. Voordat je een bod uitbreng moet je nagaan hoeveel je het huis waard vind en tot hoever je wilt gaat. Onder de onderhandeling kan je beter niet aangeven of laten blijken dat je echt verlieft bent op het huis en ook is het niet verstandig aan te geven wat je uiterste prijs is.

Bij het uitbrengen van je bod moet je rekening houden met de kosten van alle aanpassingen en verbeteringen. Ook is het verstandig het bod uit te brengen onder voorbehoud zodat je zeker weet dat je het kan financieren en dat je de vergunning voor huisvesting krijgt. Als je het bod schriftelijk doet dan is deze direct bindend, maar zolang er geen reactie is van de verkoper en je geen termijn aangeeft kan je het bod nog intrekken. In het bod moet in ieder geval vermeld staan wat de complete beschrijving van het eigendom is, de prijs die je biedt, het voorbehoud(of de financiering rond is te krijgen), lijst met spullen die achter blijven, voorstel van datum van overdracht en het termijn dat het bod geldig is(meestal 3 tot 5 dagen) Als het bod geaccepteerd wordt kan er een koopcontract worden opgesteld.

Het koopcontract
Na de acceptatie van het bod, kan de koopovereenkomst worden getekend. Dit is het document waarin schriftelijk wordt vastgelegd welke afspraken de koper en verkoper hebben gemaakt. Dit zijn onder andere: De overeengekomen koopsom, de overdracht datum, ontbindende voorwaarden en de datum waarop ze kopen te vervallen, en de handtekeningen van beide partijen. Als het koopcontract ondertekent is kan je overgaan tot het afsluiten van de hypotheek.

De hypotheek afsluiten
Als je een hypotheek afsluit ga je een langdurige financiële verplichting aan met de verstrekker van de hypotheek. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte, het doel en de looptijd ervan. Maar ook hoe je de hypotheek wil gaan aflossen, wat de rente voorwaarde zijn, de belastingvoordelen en verzekeringen. Je spreekt met de verstrekker van de hypotheek af wat de rentevorm is. Bij de hypotheek geld het huis als onderpand als u de schulden niet meer kunt voldoen.

Als je echt niet weet waar je moet beginnen bij het afsluiten van een hypotheek is dit stappenplan aardig handig handig.



© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map