Duurzaam sparen

Duurzaam sparen

Home
Sparen
  Sparen en de fiscus
   Duurzaam sparen
   Sparen in Nederland
   Sparen in het buitenland
   Sparen voor je (klein) kind


Home > Sparen > Sparen en de fiscus > Duurzaam sparen

Bij gewone spaarregelingen van de meeste banken wordt het ingelegde spaargeld vooral geïnvesteerd in ondernemingen die alleen uit zijn op groei en winst. Bij duurzaam sparen, wordt het spaargeld door de banken tegen een iets hogere rente uitgeleend aan particulieren, bedrijven, instellingen of de overheid. Zij investeren minimaal 70% het geld in bepaalde projecten die rekening houden met milieuaspecten en het sociaal beleid.
In Nederland is een groot aantal spaar- en depositorekeningen beschikbaar waarvan het geld uitsluitend aan duurzame projecten wordt uitgeleend.

Het is bij veel spaarproducten mogelijk om een deel van de rente aan een goed doel te schenken. Je kan dan zelf kiezen hoeveel van de rente aan welke instelling wordt gegeven. Renteschenking is meestal een vast onderdeel van de spaarvorm. De rente wordt geschonken voordat deze aan de spaarder wordt uitgekeerd, dit heeft als voordeel dat er geen belasting over de schenking betaald hoeft te worden.

Groencertificaten

Naast spaarrekeningen en deposito's zijn er ook groencertificaten. Deze certificaten maken gebruik van de fiscale vrijstelling voor groenfondsen. Het geld dat via de certificaten wordt gespaard, wordt uitsluitend geïnvesteerd in door de overheid goedgekeurde groenprojecten. De rente die op de certificaten wordt ontvangen is onbeperkt belastingvrij. Groencertificaten hebben een vaste looptijd en een vaste rente. In het algemeen geldt hoe langer de looptijd hoe hoger de rentevergoeding.

Enkele banken waar je duurzaam kan sparen zijn:
ASN Bank
Triodos Bank

Heb je veel vermogen waarover je belasting verschuldigd bent? Dan is er de mogelijkheid om vermogenbelasting te besparen.
Dit kan je doen door een deel van je geld weg te zetten in vrijgestelde beleggingen. Beleggingen in erkende groene of sociaal-ethische projecten zijn per fiscaal partner tot € 53.421 vrijgesteld. Dit geldt ook voor culturele beleggingen en durfkapitaal. Zo hoef je dan geen 1,2% rendementsheffing te betalen en kun je samen met je partner tot € 1.250 aan vermogensbelasting besparen.
Bovenop de eerder genoemde beleggingen heb je ook nog recht op een extra heffingskorting van 1,3%.
Op de site van het ministerie van Financiën kan je nakijken welke fondsen erkend zijn. Hiervoor kan je ook de belastingtelefoon bellen: 0800 0543.


© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map