Bureau Krediet Registratie

Bureau Krediet Registratie

Home
Leningen
  Branche verenigingen
   AFM
   BKR
   NVB
   NVF


Home > Leningen > Branche verenigingen > BKR

Het BKR is in het leven geroepen om aangesloten organisaties te informeren over de kredieten en abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Door deze informatie kunnen de aangesloten organisaties een afweging maken of het verantwoord is een krediet aan de desbetreffende consument te verstrekken. Zo helpt BKR de krediet risico's en betalingsrisico's, maar ook andere schuld situaties te voorkomen.

www.bkr.nl

Welke gegevens worden geregistreerd en hoe lang?

In het Centraal Krediet Informatiesysteem van het BKR worden de volgende gegevens vastgelegd; naam en adres, geboortedatum, soort lening, het geleende bedrag, aanvangsmaand en laatste maand van de lening. Als je een betalingsachterstand hebt van meer dan 2 maanden, dan zal de kredietverstrekker dit ook moeten laten vastleggen, maar daarvan wordt je eerst op de hoogte gebracht.

Alternatieve leningen
Bij een aantal alternatieve leningvormen, zoals klantenkaarten en rood staan op je betaalrekening, wordt de kredietlimiet geregistreerd en dus niet het bedrag dat je op dat moment hebt opgenomen. Dit laatste kan van invloed zijn als je een andere lening af wilt sluiten, dankzij deze limiet kan het zijn dat je onbewust al aan je plafond zit, terwijl je het geld niet daadwerkelijk hebt geleend.

Registratieduur
Registratie bij het BKR is niet voor eeuwig, als je vijf jaar geen leningen hebt gehad dan vervalt je registratie bij het BKR.

Privacy
Uiteraard wordt er bij het BKR zorgvuldig omgegaan met je persoonsgegevens, je kunt zelfs opvragen wat er van je geregistreerd staat en wie je gegevens geraadpleegd heeft. Neem hiervoor contact op met het BKR of ga naar je bank, vergeet geen identiteitsbewijs mee te nemen!

Toetsing, voorzorg tegen te veel lenen

Eén van de hoofdtaken van het BKR is om in kaart te brengen hoeveel geld er uitgeleend is en aan wie. Mensen kunnen in hun onvoorzichtigheid of drang naar consumptie wel eens het overzicht van redelijkheid verliezen en te veel willen lenen. De kans dat een verstrekker van een lening een probleem krijgt om het geleende geld weer terug te zien is soms te groot, vandaar deze controlefunctie die zowel de kredietverstrekkers als de lening behoevende een uitkomst kan zijn. Ze geeft de verstrekker van de lening immers zekerheid en neemt je tegen jezelf in bescherming.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map