Put-opties

Put-opties

Home
Beleggen
  Opties
   Put-opties
   Call-opties
   Warrants
   Turbo's


Home > Beleggen > Opties > Put-opties

Een put-optie is een recht wat verhandelbaar is gedurende een bepaalde tijd. Het recht bestaat uit het verkopen van aandelen. Je kunt dat recht kopen of verkopen, hetzelfde als dat gaat bij de koop en verkoop van een aandeel zelf gaat. Verkopen van een optie heet ook wel het schrijven van een optie.

Koop je een put-optie, dan krijg je het recht om aandelen te verkopen tegen een van te voren afgesproken bedrag. Dit bedrag kan niet veranderen. Ook wordt afgesproken in welke periode je de aandelen mag verkopen. Deze periode kan ook niet veranderen. Als je een put-optie koopt voor aandelen, weet je zeker dat ze hun waarde behouden, want in de call-optie is afgesproken voor welk bedrag je de aandelen mag verkopen.

Verkoop je een put-optie, dan verkoop je het recht om aandelen te verkopen aan iemand anders. Stel dat de koper de aandelen daadwerkelijk wil verkopen, dan moet je als verkoper van de put-optie de aandelen ook kopen tegen het bedrag wat in de put-optie is afgesproken.

Hoe kan er een rendement worden behaalt bij een Put-optie?
Als de koers van de aandelen dalen, wordt de put-optie meer waard. Iedereen wil graag het recht hebben om aandelen te verkopen tegen een hoger bedrag dan ze daadwerkelijk waard zijn. Iedereen wil jouw put-optie dus kopen. Je winst is dan het verschil tussen de verkoopprijs en de koopprijs van je put-optie. Als je zelf de put-optie gebruikt om de aandelen te verkopen, is je maximale winst het verschil tussen de prijs waarvoor je de aandelen mag kopen en de koers van de aandelen op dat moment als je ze direct verkoopt.

Als de koers van de aandelen stijgt, dan wordt je put-optie minder waard. En wil niemand deze kopen omdat ze dan meer moeten betalen voor de aandelen dan ze daadwerkelijk waard zijn.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map