Call-opties

Call-opties

Home
Beleggen
  Opties
   Put-opties
   Call-opties
   Warrants
   Turbo's


Home > Beleggen > Opties > Call-opties

Een call-optie is een recht wat verhandelbaar is gedurende een bepaalde tijd. Het recht bestaat uit het kopen van aandelen. Je kunt dat recht kopen of verkopen, hetzelfde als dat gaat bij de koop en verkoop van een aandeel zelf gaat. Verkopen van een optie heet ook wel het schrijven van een optie.

Koop je een call-optie, dan krijg je het recht om aandelen te kopen tegen een van te voren afgesproken bedrag. Dit bedrag kan niet veranderen. Ook wordt afgesproken in welke periode je de aandelen mag kopen. Deze periode kan ook niet veranderen.

Verkoop je een call-optie, dan verkoop je het recht om aandelen te kopen aan iemand anders. Stel dat de koper deze aandelen echt wil hebben, dan moet je als verkoper van de call-optie de aandelen ook daadwerkelijk kunnen leveren, dit tegen het bedrag wat in de call-optie is afgesproken.

Hoe kan er een rendement worden behaalt bij een Call-optie?
Als de koers van de aandelen stijgt dan wordt je call-optie meer waard. Iedereen wil graag het recht hebben om aandelen te kopen tegen een lager bedrag dan ze daadwerkelijk waard zijn. Iedereen wil jouw call-optie dus van je kopen. Je rendement/winst is dan het verschill tussen de verkoopprijs van en de inkoopprijs van je optie. Als je zelf de call-optie gebruikt om de aandelen te kopen, is je maximale winst het verschil tussen de prijs waarvoor je de aandelen mag kopen en de koers van de aandelen op dat moment als je ze direct verkoopt.
Als de koers van de aandelen naar beneden gaan, dan wordt je call-optie minder waard, en wil niemand deze kopen omdat ze dan meer moeten betalen voor de aandelen dan ze daadwerkelijk waard zijn.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map