Pensioen zelfstandigen

Pensioen zelfstandigen

Home
Pensioenen
  Pensioen vormen
   Basis pensioen
   Overbruggingspensioen
   Via werkgever
   Aanvullend pensioen
   Pensioen zelfstandigen


Home > Pensioenen > Pensioen vormen > Pensioen zelfstandigen
Als werknemer in loondienst, bouw je automatisch een pensioen op bij je werkgever. Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Er zijn verschillende manieren om als zelfstandige pensioen op te bouwen. Je kan zelf sparen, een lijfrenteverzekering afsluiten, via de FOR (Fiscale Oude dag Reserve), pensioen opbouwen in je B.V. en de levensloopregeling. De belangrijkste manieren die ook het meest voorkomen zijn de FOR en de Lijfrenteverzekering.

FOR (oudedagsreserve)
Deze regeling maakt het mogelijk voor de ondernemer om een fiscale reserve op te bouwen zonder dat de financiën van de onderneming hier schade van ondervindt. Als je bedrijf nu winstpensioen zelfstandigen maakt mag je een gedeelte van deze winst toeschrijven aan de oudedagsreserve op de balans. De voorwaarde hierbij is wel dat je minimaal 50% van de werktijd aan werkzaamheden voor de onderneming hebt besteed met een minimum van 1225 uur op jaarbasis. Als dit het geval is dan mag je 12% van je jaarwinst toevoegen aan deze reserve met een maximum van 11.227 Euro. Deze reserve mag echter niet groter zijn dan dan het vermogen van de onderneming.

Zoals eerder gezegd moet de opgebouwde oudedagsreserve opgenomen worden op de balans. Dit bedrag op de balans dient als bron voor het uiteindelijk pensioen, vaak wordt er met dit bedrag een lijfrente aangekocht die dan dient als het pensioen.

Lijfrente
Er is als zelfstandig ondernemer ook de mogelijkheid om een lijfrenteverzekering af te sluiten voor de oude dag. Bij z'n verzekering stort je maandelijks of jaarlijks een bedrag in de verzekering. Als nu de pensioendatum bereikt is wordt er met het geld van de lijfrente een pensioen aangekocht. Gedurende de periode dat je met pensioen bent krijg je dan maandelijks een bedrag uit de verzekering uitgekeerd.© magikwatvragen.nl | contact | privacy policy | disclaimer | vaak gezocht | financiĆ«le links | site map