In Nederland komt belenen niet meer zo vaak voor, maar toch zijn er nog verschillende soorten banken van lening beschikbaar.
Stadsbank van lening
De meeste bekende bank van lening is de Stadsbank van Lening te Amsterdam, deze wordt gerund door de gemeente. Bij deze bank wordt 95% van de beleende spullen weer teruggekocht door de eigenaar, Als de spullen niet worden terug gekocht worden de goederen geveild, waarbij de eventuele extra opbrengsten voor de ex-eigenaar zijn. Als de ex-eigenaar zich niet meld, verdwijnt het geld in de gemeentekas.Pandhuizen
Cash Converters
Een concept wat nog niet zo lang op de markt is, zijn de winkels van Cash Converters. Bij de winkels van Cash Converter kun je met al je spullen naar toe om deze te laten belenen. Wat anders is aan deze banken is dat je niet alleen je goud en zilver kan laten belenen, maar ook koelkasten, fietsen, tv's, computers, etc, etc.De looptijd bij deze vorm van belenen is vrij kort, je moet dus snel zijn wil je je spullen terug kopen. Ook is de rente bij deze vorm relatief erg hoog(15%)
Hoe gaat dit in zijn werk? Bij het in onderpand geven van je goederen beoordeeld een taxateur de waarde van het goed en geeft een bedrag aan welke je kan lenen. Als je akkoord gaat met het bedrag ontvang je een bewijs van belening en het geld in handen.
Meestal is de looptijd van een belening een maand of 3, maar dit is te verlengen. Als de looptijd verstreken is dan kun je tegen inlevering van het beleen bewijs, geldige legitimatie en betaling van het geleende bedrag je goed weer ophalen. Als je het beleen termijn niet verleng en je haalt het beleende goed niet op dan wordt dit goed opgenomen in een veiling.